torser

Cat de daunator este telefonul mobil asupra sanatatii organismului

Cat de daunator este telefonul mobil asupra sanatatii organismului

     La fiecare pas suntem expusi radiatiilor electromagnetice, iar printre obiectele ce ni se par indispensabile, care reprezinta o sursa crescuta de radiatii eletromagnetice se afla telefonul mobil. Rezultatele unor studii publicate de Organizatia Mondiala a Sanatatii dovedesc cum utilizarea telefonului mobil expune oamenii la un risc crescut de a dezvolta o forma de cancer, asemeni intoxicatiei cu plumb sau a cloroformului.

      Fiind un aparat de emisie-receptie de dimensiuni reduse, transmisia se realizeaza intr-un diapazon de 453 - 1800 MHz,in functie de telefon, iar puterea de iradiere variaza in functie de starea canalului de comunicatie, astfel incat cu cat este mai ridicat nivelul semnalului statiei la locul de receptie cu atat este mai scazut gradul de iradiere al telefonului mobil.

     Pentru a respecta limitele de iradiere electromagnetica admise, densitatea fluxului asupra utilizatorilor nu trebuie sa depaseasca 100 microwati/cm2. Telefoanele din standardul NMT-450 dispun de o putere nominala de circa 1 W, iar cele din standardul GSM-900 beneficiaza de o putere nominala mai mica, de 0,25W. Cea mai redusa putere nominala este intalnita la telefoanele din standardul GSM-1800, aceasta fiind de 0,125W.

      Conform normelor internationale, puterea de iradiatie a telefoanelor mobile este masurata in unitati SAR (Specific Absorption Rate - Rata Specifica de Absorbtie), exprimata in W/kg. Sunt acceptate telefoanele mobile cu iradiere mica, a carei SAR este < 0.2 W/kg, iar cu o capacitate de iradiere redusa cele cu SAR de 0.2-0.5 W/kg. Telefoanele cu o capacitate de iradiere medie dispun de SAR de 0.5-1.0 W/kg, iar cele cu iradiere ridicata de 1.0W/kg.

      Pentru a cunoaste pericolul unei surse de iradiere electromagnetica, trebuie sa se tina cont de efectul termic si de cel non-termic sau informational. Astfel, dat fiind faptul ca antena telefonului se afla la o distanta de 3-5 centimetri de creier, aceasta fiind cea mai importanta sursa de iradiere a telefonului mobil, se poate  observa cresterea temperaturii urechii dupa o conversatie telefonica mai lunga.

       Ca o dovada a efectelor daunatoare sanatatii organismului uman, cauzate de radiatiile electromagnetice produse de telefoanele mobile, raman cercetarile efectuate de o echipa de 31 de oameni de stiinta din 14 tari, ce au analizat siguranta utilizarii telefonului mobil. Conform acestor studii, cercetatorii au gasit dovezi care arata ca riscul de dezvoltare a cancerului la nivelul creierului este mai crescut in randul utilizatorilor de telefonie mobila. 

       Astfel, telefonul mobil emite un tip de radiatie numita radiatie non-ionizanta, care este mai putin puternica decat radiatia X, insa asemanatoare cu radiatia unui cuptor cu microunde. Conform declaratiei presedintelui sectiei de Neurologie de la Centrul medical Cedars-Sinai din Los Angeles, SUA, Dr. Keith Black, o adevarata problema consta in faptul ca efectele daunatoare ale expunerii la radiatiile electromagnetice produse de telefoanele mobile pot fi observate dupa o perioada de decenii de utilizare a acestora.

       Radiatiile cauzate de telefoanele mobile duc la dezvoltarea cancerului si a tumorilor, insa pot afecta si memoria cognitiva, din cauza  faptului ca lobii temporali ai tumorililor sunt pozitionati acolo unde tinem telefonul mobil atunci cand vorbim. De asemenea, profesorul si cercetatorul in bioinginerie la Universitatea din Washington, Dr. Hemry Lai a studiat radiatiile pentru o perioada mai mare de 30 de ani si a afirmat ca este nevoie de mult timp pentru a se dezvolta cancerul de creier, motov pentru care in opinia acestuia este o idee foarte buna ca publicul sa fie informat cu privire la efectele negative ale expunerii  la radiatiile emise de telefonia mobila.

       Ca o dovada a importantei numeroaselor studii efectuate ce demonstreaza gradul crescut de risc pentru dezvoltarea cancerului de creier la persoanele ce utilizeaza telefonia mobila, producatorii celor mai cunoscute telefoane mobile si-au avertizat consumatorii sa tina telefonul cat mai departe de corpul lor.  Astfel, cu cat telefonul mobil se afla la o distanta mai mare fata de corp, cu atat nivelul de radiatii ce poate fi absorbit este mai scazut.

       Nivelul de radiatii emis de un telefon mobil este mai crescut daca se afla in miscare sau intr-o zona in care semnalul este slab, deoarece acesta trebuie sa emita mai multe radiatii. In prezent o masura eficienta de protectie impotriva radiatiilor electromagnetice emise de telefoanele mobile este reprezentata de generatorul torsionic de protectie bioinformationala Torser, ce ofera un grad crescut de protectie impotriva radiatiilor.

Torser
Despre Torser